NHL

Historia om NHL

NHL är Nordamerikas högsta liga i den populära sporten hockey, som vi också nämnt på startsidan. Ligan är också den högst rankade ishockeyligan i hela världen vad gäller kvalitén på ishockeyn. NHL är en förkortning som används i folkmun och som egentligen står för National Hockey League.

Serien grundades 1917 i kanadensiska Montreal, Quebec. NHL:s föregångare NHA, National Hockey Association, stängde ner och därför startades NHL. Det fanns från början bara fyra stycken lag med i ligan men under säsongen 2017/2018 bestod den av sammanlagt 31 lag. Sju av dessa lag var från Kanada och 24 lag från USA. Regerande mästare är Washington Capitals som vann över Vegas Golden Knights.

Stanley Cup

Totalt spelar lagen 82 stycken omgångar där 16 lag (åtta stycken från eastern conference och åtta stycken från western conference) går vidare till slutspelet som hålls mellan april och juni. Lagen har då chansen att vinna den eftertraktade Stanley Cup-pokalen. Montreal Canadiens är det lag som har vunnit NHL flest gånger, hela 24 gånger. Ligan är numera stängd, vilket betyder att inget lag kan åka ut eller gå upp i högsta ligan. I och med att det är en stängd liga har NHL:s medlemslag ett bra samarbete med AHL, American Hockey League, och ECHL för att kunna skicka ner spelar som behöver mer speltid eller tas upp vid behov.

Lönetak i NHL

För att hålla serien jämn låter man de lag som kommer sist i grundserien välja först i nästa års NHL Entry Draft, valet av unga spelare. Det har även varit en spelarstrejk och tre lockouter genom åren, 2004/2005 och 2012/2013 blev säsongerna helt inställda för att ägarna velat införa lönetak för att förhindra skenande spelarlöner. 2018/2019 blev det verklighet och lönetaket ligger på 79,5 miljoner dollar/lag. Den spelare som har mest betalt för säsongen 2018/2019 är John Tavares som spelar för Montreal Maple Leafs med sina 15,9 miljoner dollar. NHL:s huvudkontor ligger i amerikanska New York och kanadensiska Toronto.